07 november 2018

Duale werkplek aanbieden? “Dé manier om talent te ontdekken”

Via het traject ‘duaal leren’ krijgt Olivier Olbrechts, oprichter van het IT-bedrijf Mister Genius, regelmatig stagiairs over de vloer. Het concept is eenvoudig: tijdens zo’n traject volgt een jongere enkele dagen les en werkt hij of zij de andere dagen in een bedrijf. Het voordeel voor werkgevers? “Het is een uitgelezen kans om toekomstige medewerkers klaar te stomen”.

Mister Genius biedt IT-services aan particulieren, zelfstandigen en kleine ondernemingen aan”, legt zaakvoerder Olivier uit. “We tellen vandaag 14 winkels in België, waar we met veel plezier leerlingen uit een duaal leertraject ontvangen. Bij ons kunnen ze terecht voor een opleiding tot IT-technicus, computertechnicus of vertegenwoordiger”, gaat hij verder.

Kansen creëren, een decennia lang al

Olivier en zijn team begeleiden al 10 jaar lang jongeren en hebben ondertussen al verschillende carrières gelanceerd. Onder meer die van David Locci, die vandaag als accountmanager bij Mister Genius aan de slag is. David: “Na een hobbelig parcours besefte ik dat ik niet gemaakt was voor de schoolbanken. Maar omdat ik dolgraag aan het werk wilde, besloot ik toch om duaal leren te proberen. Ik schreef me in bij het Franstalige opleidingscentrum voor kmo’s, EFP, dat mij in contact bracht met Mister Genius. Uiteindelijk kreeg ik na mijn opleidingsjaren een vaste functie als accountmanager aangeboden: een job die ik ontzettend graag doe.”

Het talent van morgen helpen rijpen

Voor Olivier is een duaal leertraject om meerdere redenen belangrijk: “Als werkgever wil ik jongeren de kans geven om hun potentieel te ontplooien, zonder hen tot een klassieke studie te verplichten. Dat is voordelig voor hen, maar ook voor mij. Het laat me namelijk toe om gemotiveerde en betrouwbare medewerkers klaar te stomen, van wie ik de capaciteiten op het terrein al kan testen.”

“Er ontstaat eigenlijk een flexibel kader waarin je als werkgever talent kunt spotten, maar ook de samenwerking eenvoudig kunt stopzetten. Ten slotte stromen er via deze weg ook meer jongeren door naar de arbeidsmarkt. Zonder dit traject waren zij misschien al heel wat vroeger afgehaakt.”

De ‘mentorpremie’: een beloning voor je steun

Wanneer je een opleiding van minstens 6 maanden aanbiedt, heb je recht op een jaarlijkse ‘mentorpremie’. Daarvoor moet je wel een mentor onder je medewerkers aanduiden. Hij of zij mag maximaal vier stagiairs onder zijn of haar hoede nemen. Hier lees je meer over de voorwaarden en bedragen van de premie.

De sleutel tot een succesvolle stage?

Olivier heeft daar zijn eigen idee over: “Persoonlijk vind ik het cruciaal om de jongeren al zo vroeg mogelijk verantwoordelijkheid te geven. Ik vergeet natuurlijk niet dat het om beginnelingen gaat: ik geef hen de tijd en middelen om te groeien, zonder van meet af aan hoge resultaten te verwachten. Ik bekijk ook of ze over voldoende maturiteit en veerkracht beschikken, en geëngageerd en nauwkeurig te werk gaan – twee zaken waar ik veel belang aan hecht.”

Droomjobs mogelijk maken

Oliviers aanpak sloeg alvast aan bij David, die tijdens zijn opleiding al hoge ogen gooide. “Informatica heeft me altijd geboeid”, vertelt David. “Ik was dus zeer blij dat ik bij Mister Genius aan de slag kon en na mijn leertraject met een contract beloond werd. De eerste twee jaren deed ik vooral reparaties, maar al snel evolueerde ik naar een commerciële rol. Vandaag beheer ik mijn eigen klantenportefeuille, geweldig.”

Olivier: “Dankzij zijn opleiding heeft David bij wijze van spreken zijn eigen droomjob gecreëerd. Als 23-jarige zonder diploma doet hij vandaag wat hij graag doet in ideale omstandigheden. Daar mag hij terecht trots op zijn. Ik ben er zeker van: duaal leren is een onmisbare springplank naar werk.”

Ook getriggerd om jongeren een opleiding aan te bieden?

Select Actiris helpt je met plezier op weg:

Hier lees je meer