30 juli 2018

Pas afgestudeerden aanwerven: de regel van drie

Of ze nu hogere studies, ASO, TSO of BSO gevolgd hebben … Jongeren die net van de schoolbanken komen, hebben maar één wens: een eerste job vinden. Als werkgever ben je dan weer mogelijk op zoek naar vers bloed om de rangen te versterken. Hier zijn alvast drie goede redenen om een pas afgestudeerde een kans te geven.

1. Groeipotentieel en motivatie: waardevolle troeven

Pas afgestudeerden hebben weinig tot geen werkervaring. Je kunt je dus afvragen hoe je de brug slaat tussen datgene wat je nieuwe medewerker op school aanleerde en het reilen en zeilen van je onderneming. Om die kloof te dichten, zijn (interne) opleidingen een must.

Maar laat net dat je niet tegenhouden om een beloftevolle kandidaat binnen te halen: zo bestaan er tal van manieren om opleidingen te voorzien … en de kosten ervan te drukken (zie onder). Focus niet op de ervaring, maar op wat écht telt: de troeven die schoolverlaters bezitten, zoals hun enthousiasme en motivatie, maar ook specifieke en hedendaagse kennis en vaardigheden.

Wist je dat …

… je als Brusselse werkgever een medewerker via een Individuele Beroepsopleiding (IBO) kunt opleiden? En je daarmee bespaart op je loonkosten? Bovendien kun je met de opleidingscheques van Actiris 50% van de opleidingskosten van nieuw personeel financieren.

2. Talen vormen geen struikelblok

Je hebt de ideale kandidaat gevonden: hij of zij heeft net een diploma op zak en beschikt over alle kwaliteiten die je zoekt om vlot mee te draaien in je bedrijf. Er is slechts één hindernis: je kandidaat spreekt maar één taal, terwijl je organisatie in een meertalige omgeving opereert …

Ook dit probleem is snel gecounterd: je kunt je toekomstige werknemer namelijk zelf in een taalbad onderdompelen. Met de taalcheques Matching kun je hem of haar een opleiding Nederlands, Engels of Frans aanbieden, waarvan de kosten volledig gedekt worden.

Al gehoord van activa.brussels? 

Als je van plan bent om een schoolverlater zonder specifieke vaardigheden aan te werven, dan kun je dit doen tegen een lagere loonkost met de uitkeringen van activa.brussels (onder voorwaarden)

3. Je geeft jongeren een duwtje in de rug

Sommigen van de net afgestudeerden, belanden in een vicieuze cirkel: door hun gebrek aan ervaring geraken ze niet aan een job, en precies omdat ze niet werken, bouwen ze geen ervaring op.

Je bent diegene die hen de cirkel helpt doorbreken. Alleen al met een stage maak je het verschil: je geeft hem of haar – zonder verbintenis – de kans om ervaring op te doen, je stimuleert tegelijk de Brusselse arbeidsmarkt én je ziet meteen wie potentieel heeft als toekomstige medewerker.

Stage First: het ideale vertrekpunt

Via het ‘Stage First’-programma kun je, tegen voordelige voorwaarden, jonge werkzoekenden een stage in je bedrijf aanbieden, waarmee zij hun vaardigheden en ervaring kunnen uitbreiden.

Extra tips welkom?

Neem contact op met de Actiris Werkgeverslijn.

Contacteer ons hier

 

 

Jan Lestarquit - Consultant werkgevers

Jan werkt al twee jaar als consultant bij Actiris. Hij ondersteunt werkgevers bij het opstellen van functiebeschrijvingen en loodst hen doorheen hun rekruteringsproces. Ook met vragen rond tewerkstellingsmaatregelen en opleidingen kunnen werkgevers bij Jan terecht.