12 juli 2018

Een job vinden? Zo helpt Actiris je op weg

Net van school, je werk verloren of gewoon zin in iets anders? Bij Actiris staan we paraat om je te helpen in je zoektocht naar werk. In Brussel of (ver) daarbuiten, jij beslist. Ontdek waarvoor je bij onze consulenten of op onze site terecht kunt.

Eerst en vooral: een begeleiding door Actiris begint altijd met jouw inschrijving. Het is een noodzakelijke stap wanneer je op zoek gaat naar je eerste job, maar ook wanneer je je job verloren bent. Inschrijven kan snel en makkelijk via Mijn Actiris of een Actiris-antenne in je buurt.

Zodra je inschrijving in orde is, kan je samen met Actiris …

Je persoonlijk actieplan opstellen

Na je inschrijving zal een Actiris-consulent je uitnodigen in een Actiris-antenne in je buurt. Tijdens dit eerste gesprek nemen we je situatie onder de loep, stellen we een persoonlijk plan op en bepalen we welke acties je kunt nemen in je zoektocht naar werk.

Je begeleider zal je ook voorstellen om een volgende afspraak te maken, om samen je individueel actieplan (‘plan d’action individualisé’ of P.A.I. in het Frans) te evalueren en indien nodig aan te passen. Ook na afloop van je sollicitatieproces blijft je consulent altijd (telefonisch) bereikbaar voor je.

Een passende job vinden? Weet wat je zoekt!

Wil je weten wat een bepaalde functie of sector precies inhoudt, neem dan een kijkje op de IAMB-website. Of kom langs in ons gloednieuwe Beroepenpunt in het Actiris-hoofdkantoor in de Astrotoren (Sterrenkundelaan 14, 1210 Brussel). Je komt er meer te weten over beroepen, werkaanbiedingen en opleidingen om een beroep onder de knie te krijgen.

Jezelf klaarstomen voor je sollicitatiegesprek

Op onze blog vind je heel wat tips om je cv en sollicitatiebrief te schrijven, of om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek of jobbeurs. Zoek je wat extra hulp om je vaardigheden op te lijsten of de juiste jobaanbiedingen te selecteren? Neem dan gerust deel aan een van onze groepssessies of schrijf je in voor een individuele training.

Zware zoektocht? Wij ondersteunen je!

Door gezondheids- of andere problemen is het soms moeilijk om een gepaste job te vinden. Ook in dat geval staan onze sociale begeleiders voor je klaar. Ze luisteren naar je verhaal en zoeken naar een oplossing die rekening houdt met je situatie.

Je kansen vergroten met een opleiding

Je moet eerst nog een beroep leren? Je hebt de ervaring, maar niet het juiste diploma? Of je wil een tweede taal verbeteren? Wat jouw concrete situatie ook is, samen met je consulent vind je het juiste type opleiding om het beroep van jouw keuze te kunnen uitoefenen.

Werkaanbiedingen vinden op jouw maat

Op onze website vind je honderden vacatures, geordend volgens verschillende criteria: regio, sector, uurrooster … Ook handig: je kunt instellen dat alle vacatures die goed bij jou passen automatisch in je mailbox terechtkomen.

Tip! 

Maak gerust gebruik van de Self Zones in onze antennes waar je computers, telefoons en printers ter beschikking hebt. Je kunt er in alle rust en op je eigen tempo een job zoeken.

Je toekomstige werkgever overtuigen met een premie

Omdat de overheid wil dat zoveel mogelijk mensen een job hebben, bestaan er verschillende soorten premies voor werkgevers – de zogeheten tewerkstellingmaatregelen. Of een werkgever recht heeft op zo’n premie wanneer hij jou aanwerft, hangt af van verschillende factoren: je diploma, je leeftijd, je woonplaats, hoe lang je al werk zoekt … Je Actiris-consulent kan uitzoeken of jij in aanmerking komt en helpt je om de nodige documenten te verzamelen.

Buiten Brussel of in het buitenland werken? Ook dat kan!

Via onze website kun je ook zoeken in de jobs van VDAB, Forem en andere jobsites. Actiris International zet je zelfs op weg om een job of stage te vinden in het buitenland.

Conclusie

Bij het zoeken naar een job komt heel wat kijken, maar je kunt op onze ondersteuning rekenen. Samen vinden we de job die past bij jouw interesses. Nog niet helemaal overtuigd? Laat je inspireren door de getuigenissen van mensen die dankzij onze begeleiding hun weg vonden.

Bekijk de video's

 

 

Florence Quairiat - Consulente werkzoekenden

Florence is al tien jaar aan de slag bij Actiris. Ze is verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole van de diensten voor werkzoekenden. Haar team stippelt de procedures uit voor tewerkstellingsconsulenten, onthaal- en administratieve medewerkers, en helpt hen een kwalitatieve dienstverlening garanderen.