13 augustus 2018

Gedaan met studeren? Volg deze stappen om je eerste job te vinden

Diploma op zak? Studies stopgezet? Dan kijk je vast al uit naar je eerste job. Geen paniek: je staat er niet alleen voor. Actiris begeleidt je waar mogelijk. Om goed van start te gaan, zet je best zo snel mogelijk deze stappen.

1. Schrijf je in als werkzoekende

Ben je werkzoekende in Brussel? Schrijf je dan zo snel mogelijk in bij Actiris. Op die manier begint je beroepsinschakelingstijd te lopen en behoud je al je sociale rechten. 

De beroepsinschakelingstijd 

Dit is de periode die je moet doorlopen vóór je werkloosheidsuitkeringen kan ontvangen. Deze duurt 310 dagen, wat neerkomt op 1 jaar zonder de zondagen. Tijdens die periode krijgen je ouders nog kinderbijslag (‘kindergeld’) en blijf je aangesloten bij hun ziekenfonds. Opgelet: je hebt enkel recht op kinderbijslag als je jonger bent dan 25 jaar en niet meer dan 541,09 euro per maand verdient.

Tijdens je beroepsinschakelingstijd verandert je statuut van student naar werkzoekende. Dat betekent dat Actiris je mag volgen (en evalueren) tijdens je zoektocht naar werk.

De beroepsinschakelingstijd kan op twee momenten starten:

• je beëindigt je studies in juni of juli, en je schrijft je in vóór 1 augustus:
je beroepsinschakelingstijd begint (ten vroegste) op 1 augustus en duurt 12 maanden.
• je beëindigt je studies op een ander tijdstip (door herexamens, thesis …) of je zet je studies tijdens het schooljaar stop: je beroepsinschakelingstijd begint op de dag van je inschrijving en duurt 12 maanden.

Tip!

Je kan je al vanaf 1 juni inschrijven, nog tijdens je studies. Vanuit Actiris organiseren we dan voor jou een vervroegde begeleiding naar werk. De beroepsinschakelingstijd begint dan automatisch op 1 augustus en eindigt een jaar later op 27 juli. 

2. Hou rekening met je plichten 

Er wordt van jou verwacht dat je tijdens je beroepsinschakelingstijd gemotiveerd op zoek gaat naar werk. Maar je moet ook voldoen aan deze voorwaarden: 

• ingaan op uitnodigingen van Actiris;
• reageren op acties (workshops, groepssessies …) van Actiris, zoals deelnemen aan de infosessie ‘Jongeren’ tijdens de eerste week na de inschrijving;
• openstaan voor voorstellen van Actiris (rond opleidingen, jobaanbiedingen …);
• de bewijzen bijhouden van je zoektocht naar werk;
• een positieve beoordeling krijgen van Actiris tijdens de twee evaluatiegesprekken (het 1ste gesprek vindt plaats in de 5e maand van de beroepsinschakelingstijd en het 2de in de 9e maand).

3. Zet je zoektocht goed in

Stel je cv op en schrijf een motivatiebrief waarin je een duidelijke omschrijving geeft van je ervaring, vaardigheden en kennis. Probeer meerdere versies van je cv uit te werken, zeker als je op zoek gaat naar verschillende soorten jobs. Verder komen deze tips zeker van pas: 

• zorg dat je opvalt, door spontaan te solliciteren;
• verhoog je kansen op succes door je familie, vrienden en kennissen aan te spreken. Ook de personen die je tijdens de beroepsinschakelingstijd leert kennen, kunnen nuttig zijn. Of maak gebruik van sociale media (zoals LinkedIn en Facebook);
• solliciteer niet in het wilde weg: stuur enkel cv’s voor jobs die echt bij je passen.

4. Wat als je geen werk vindt?

Heb je nog geen job gevonden voor het einde van je beroepsinschakelingstijd? De RVA beslist of je recht hebt op een inschakelingsuitkering. Deze uitkering ontvang je gedurende maximaal 36 maanden. De voorwaarden zijn onder meer:

• positieve beoordelingen van Actiris tijdens je zoektocht naar werk;
• jonger dan 25 jaar zijn op het moment dat je de uitkering aanvraagt;
• geen voltijdse studies volgen.

Daarnaast zijn er nog enkele bijkomende voorwaarden. Die kan je online raadplegen via het infoblad T35 van de RVA.

5. Ga na of je nog als jobstudent mag werken

Een studentenjob is alleen nog mogelijk als je in juni stopte met je studies. In dat geval mag je tot 30 september werken als jobstudent aan heel voordelige voorwaarden. Maar de regel blijft: je mag niet meer dan 240 uur per trimester werken.

6. Begeleiding nodig?

Vanaf het moment van je inschrijving mag je op onze begeleiding rekenen. 

Schrijf je hier in

Younes Jamli - Referent Kwaliteit Opvolging

Als Referent Kwaliteit Opvolging ziet Younes erop toe dat de werkprocessen en methodologische tools van Actiris juist toegepast worden, om zo kwaliteitsvolle diensten voor werkzoekenden te garanderen. Daarnaast deelt Younes zijn expertise ook in verschillende technische comités.