11 december 2018

Stage naar het buitenland: bereid je even vlot voor als Alexis

Je vaardigheden, talenkennis en blik op de wereld verruimen? Overweeg dan zeker een stage in het buitenland: een geweldige setting om je professionele ambities te ontdekken. Alexis Guanochanga kan alvast beamen: met zijn stage in Malta legde hij de basis voor zijn verdere carrière. In deze blogpost neemt hij je mee in zijn verhaal.

De meesten kiezen voor het gemak en zoeken hun stageplek niet ver van huis. Alexis Guanochanga, 25 jaar en vandaag Community Manager bij Arpeggio, gooide het over een andere boeg: hij trok naar het buitenland. In Malta werkte hij 6 maanden in het hostel Marco Polo de San Julian: een fantastische ervaring waarmee hij niet alleen zijn Engels verbeterde, maar ook zijn kansen op werk verhoogde.

Destination Malta!

"Op basis van mijn professionele ambities hakte ik de knoop door”, begint Alexis. “Ik was namelijk op zoek naar een werkgelegenheid binnen digitale marketing – mijn vakgebied – waarmee ik ook mijn Engels kon oefenen. Bovendien wou ik een plek die niet té ver van huis lag en betaalbaar bleef. Het eiland Malta kwam als winnaar uit de bus.”

Een goed begin is het halve werk

Elke reis start met een voorbereiding: voor heel wat mensen vaak het moeilijkste deel van het avontuur. Maar Alexis wist van aanpakken en regelde zijn stage in amper 3 weken: "Al na 2 of 3 dagen na mijn aanvraag, ontving ik van mijn begeleider bij Actiris International een aanbieding voor een stage in Malta”, vertelt Alexis enthousiast. “Ik was meteen te vinden voor de uitdaging en locatie.”

"Al na 2 of 3 dagen na mijn aanvraag, ontving ik een aanbieding voor                       een stage in Malta." - Alexis Guanochanga

Alexis Guanochanga

"Nadat ik mijn cv en motivatiebrief had opgestuurd, leerde ik mijn begeleider in Malta kennen via een Skypegesprek. Die kennismaking verliep vlot en nadien bezorgde mijn stageplek een principeakkoord aan Actiris. De meeste tijd kroop in de afsluiting van mijn verzekering en de regeling van mijn stagebeurs. Hiervoor moest ik verschillende documenten in orde brengen."

Handig om weten

Vandaag hoef je zelf geen verzekering meer af te sluiten: ook dat kan Actiris voor jou regelen.

Een financieel duwtje in de rug

Gedurende zijn 6 maanden in Malta kon Alexis rekenen op een stagebeurs van in totaal 4.400 euro. 80% van dat bedrag ontving hij bij zijn vertrek, de overige 20% kreeg hij na het indienen van zijn stageverslag. Het totaalbedrag van de stagebeurs varieert altijd per bestemming en hangt ook af van het feit of je als stagiair al dan niet al een werkloosheidsuitkering ontvangt. 

Alexis: "Mijn buitenlandse werkgever bewees me een enorme dienst en hielp mij aan een verblijfplaats voor slechts 340 euro huur per maand. Een echte opsteker, want in een toeristische trekpleister als Malta lopen de huurprijzen flink op.”

Groeien zonder grenzen

In het hostel waren er naast Alexis nog 10 vaste medewerkers en een 20-tal vrijwilligers aan de slag. Aan werk was er alvast geen gebrek, door de voortdurende toestroom van toeristen. “Als Digital Specialist hield ik me bezig met de website en video’s van het hostel. Mijn doel was om de online aanwezigheid te verhogen, zodat toeristen gemakkelijker de weg naar het hostel zouden vinden. Op momenten dat ik tijd over had, zat ik niet verlegen om mijn collega’s een handje toe te steken.”

Ondanks de fijne drukte vond Alexis snel zijn draai: "In Malta ben ik met open armen ontvangen. Mijn stagebegeleider, die ook de manager van het hostel is, gaf me alle nodige steun om mijn stage tot een goed einde te brengen. Eerlijk? Ik zou meteen opnieuw tekenen voor zo’n toffe ervaring. Iedereen zou dit minstens één keer in zijn of haar leven moeten proberen!”

Praktisch: zelf een stage vinden?

Als je al weet wat je graag wilt doen, kan je een keuze maken uit het stageaanbod van Actiris International, EURES of Eurodyssey. Opgelet: de startdata van stages kunnen sterk verschillen. Die hangen namelijk af van hoe snel je administratie verloopt.

Heb je nog vragen of twijfels?

Aarzel dan niet om één van onze consulenten te contacteren. We helpen je graag op weg! Bel ons rechtstreeks op 0800 35 123 of stuur een e-mail via onderstaande knop.

Contacteer ons hier

Clothilde Dorieux - Correspondent voor het European Solidarity Corps-programma

Clothilde werkt sinds oktober 2016 bij Actiris en is sinds juni 2017 ook correspondent voor het European Solidarity Corps-programma van Actiris International. Ze is al een aantal jaar actief op het gebied van mobiliteit in Europa. Ze helpt kandidaten in hun zoektocht naar een buitenlandse werkervaring en ontfermt zich over samenwerkingen met buitenlandse werkgevers.