07 november 2018

Van duaal leren naar een eerste job: het parcours van David

Tegelijk les volgen, een beroep aanleren én een eerste job versieren? Met een opleiding ‘duaal leren’ – waarin je school met werk combineert – kán het wel degelijk. David Locci is het levende bewijs: vandaag werkt hij als accountmanager bij Mister Genius, het IT-bedrijf waar hij destijds stage liep. In deze blogpost blikt hij terug op zijn parcours, en deelt hij zijn enthousiasme. 

Niet gemaakt voor school … 

David Locci startte in 2011 met ‘duaal leren’ bij Mister Genius, een keten van computerwinkels. Die werd opgericht door Olivier Olbrechts en is gespecialiseerd in installatie, reparatie en onderhoud van computers, smartphones, tablets … 

David: “Na een hobbelig parcours besefte ik dat ik niet gemaakt was voor de schoolbanken. Eigenlijk wilde ik gewoon dolgraag aan het werk. Daarom besloot ik ‘duaal leren’ te proberen. Tijdens zo’n opleiding volg je slechts enkele dagen per week les en werk je de rest van de tijd in een bedrijf. Ik schreef me in bij het EFP, het Franstalige opleidingscentrum voor kmo’s. Daar kreeg ik een lijst met mogelijke werkgevers. Ik pikte er Mister Genius uit, waar ik met mijn cv en motivatiebrief onder de arm ging solliciteren.”

… maar veel zin om te werken

Via zijn opleiding (die drie jaar duurde) kwam David in contact met Olivier, de zaakvoerder van Mister Genius. Olivier is goed vertrouwd met duaal leren: “Wij zijn al jaren bezig met de opleiding van jongeren. Omdat ik het belangrijk vind om ook kansen te geven aan diegenen die het klassieke schoolparcours níet volgen. Voor bedrijven zijn deze trajecten erg interessant omdat ze de kans geven om gemotiveerde en betrouwbare medewerkers klaar te stomen. Voor jongeren is het dan weer dé manier om te groeien, en een beroep uit te proberen.”

Olivier zag hoe David vooruitgang boekte en zich vlot in het team van Mister Genius inwerkte. David vertelt: “Na mijn opleiding volgde een evaluatiegesprek, en mocht ik ook als test een dag in de winkel meedraaien. Tot mijn grote vreugde kreeg ik daarna voor zes maanden een IBO-contract (Individuele Beroepsopleiding) aangeboden.”

Mooi meegenomen: loon naar werk!

Aangezien je met je werkgever een arbeidsovereenkomst aangaat, heb je – ook als ‘leerling’ – recht op een vergoeding tijdens je opleiding. Je contract moet wel voldoen aan deze voorwaarden.

Van leerling tot accountmanager

“De informatica-wereld heeft me altijd geboeid. Maar na twee jaar opleiding in de reparatie van IT-hardware, had ik wel zin om iets anders te doen. Ik sprak erover met Olivier, die mij nadien een commerciëlere functie aanbood. Die job paste beter bij mijn persoonlijkheid, en ik mocht hem uiteindelijk ook houden. Zo ging ik officieel aan de slag als accountmanager bij Mister Genius: eerst voor onze particuliere klanten, intussen voor onze bedrijfsklanten. Ik hou me bezig met de contacten, maar organiseer bijvoorbeeld ook de verplaatsingen van onze technici. Ik vind het echt geweldig.”

Olivier vult aan: “David heeft bij wijze van spreken zijn eigen functie gecreëerd: een job die hij hier zeer graag en goed doet, en die hem bovendien op zijn 23ste een mooi loon oplevert. En dat alles, zonder een specifieke studierichting gevolgd te hebben.”

De werkvloer, een leerschool

Gedurende zijn opleiding wisselde David telkens twee lesdagen af met drie werkdagen. Hij had jaarlijks examens, waarvoor hij telkens slaagde. In zijn laatste jaar diende hij ook een eindwerk in. Toch blijft David erbij dat hij het meest geleerd heeft op de werkvloer: “Ik ben daarvoor mijn collega’s erg dankbaar, die mij vanaf het begin mee op sleeptouw namen. Ik ben er zeker van dat ik 90% van de vaardigheden die ik vandaag gebruik, hier op de werkvloer heb aangeleerd.”

Zin om in David’s voetsporen te treden?

Ontdek aan de hand van ons stappenplan of duaal leren iets voor jou is.

Volg ons stappenplan